Kalliste is uw aangewezen partner voor beproefde, haalbare
CLT-projecten.

Met deze innovatieve bouwmethodiek helpen wij gemeenten en corporaties hun opgaven te vervullen m.b.t.:

  • >   Duurzaamheid
  • >   CO2-reductie
  • >   Circulair bouwen
  • >   Verhoging GPR-scores


Wilt u meer weten over Kalliste’s ervaringen met CLT-bouw?
Neem contact op met Wendy van Rooijen, voor meer informatie en/of een afspraak voor een bezoek aan een modelwoning in PUUR wonen.
Bel 06 14488031 of stuur een mail naar wr@kalliste.nl.  

KALLISTE BOUWT MET HOUT

In de Eindhovense wijk Meerhoven realiseert Kalliste, samen met projectpartners, het project PUUR Wonen. Het is het eerste grootschalige woningbouwproject in Nederland waarbij het volledige casco wordt uitgevoerd in Cross Laminated Timber. CLT-bouw is bijzonder interessant voor gemeenten, woningcorporaties en andere opdrachtgevers die serieuze stappen willen zetten in duurzaam, CO2-reducerend en circulair bouwen. Én voor bewoners; je voelt je gewoon lekkerder in een woning van hout!

Minimale ecologische footprint
Constructie, vloeren en gevels van de 56 woningen in het project PUUR worden volledig uitgevoerd in kruislaags verlijmde platen van gecertificeerd vurenhout. De hoeveelheid hout die hier wordt gebruikt, zo’n 2800 m3, groeit in de Oostenrijkse bosgebieden van leverancier Binderholz in minder dan twee uur weer aan. Komt er bij de productie van traditionele bouwmaterialen als beton en cement een forse hoeveelheid CO2 vrij, bomen onttrekken juist CO2 uit de lucht. Goed voor het milieu dus. Ook al omdat CLT-bouw uitgaat van prefab-elementen, waardoor het aantal transportbewegingen op de bouw sterk wordt beperkt. Dat betekent niet alleen minder CO2-uitstoot, maar ook minder overlast voor de buurt.

"De hoeveelheid hout voor 56 CLT-woningen groeit in de Oostenrijkse bossen in minder dan twee uur weer aan."

Circulair bouwen
Is CLT-bouw in ons land nog betrekkelijk nieuw, in landen als Duitsland en Oostenrijk is deze methodiek al heel lang gemeengoed. Het systeem voldoet aan alle Europese normen met betrekking tot brandwerendheid, thermische en akoestische isolatie. Het hout wordt vooral constructief toegepast; het kan in het zicht blijven, maar ook deels worden weggewerkt achter voorzetwanden en zwevende dekvloeren. Een belangrijk voordeel is bovendien dat kruislaags gelamineerd hout veel langer meegaat dan traditionele bouwmaterialen als beton en steen. Het CLT-casco is volledig demontabel en herbruikbaar. De bouwmethodiek past dan ook naadloos binnen de circulaire economie en de filosofie van Madaster, het ‘kadaster voor materialen’.

Gezond en comfortabel
Het belangrijkste voordeel van een CLT-woning ervaart de bewoner zelf. Een houten woning voelt warm en natuurlijk. De luchtvochtigheid is altijd van een comfortabel niveau en geeft ook veel minder stof. Gezonder dus. Bovendien toont onderzoek (onder meer door het Oostenrijkse Joanneum Research Instituut) aan dat mensen die in een houten omgeving wonen, zich beter kunnen concentreren en minder stress ervaren. Inderdaad, in een CLT-woning voel je je gewoon lekkerder!