Ilex

'Architectuur omhulst' was onze ambitie bij het formuleren van het beeldkwaliteitsplan voor het gebied 'de Koepel'. Het vervolg 'Architectuur onthuld' resulteerde in het winnen van de door de gemeente Vught geïnitieerde selectie.

De uitwerking van onze ambities: hulsthagen, met hun in zomer en winter diepglanzend donkergroene blad, omringende architectuur van drie architecten die zich hebben laten inspireren door de gemeentelijke opgave, het masterplan van Rein Geurtsen.

Ilex toont de bezoeker van het gebied een kappenlandschap van keramische pannen afgewisseld met riet. Door de combinatie van rustieke architectuur - een hofstede, veldschuren en een boerderij - met villa 's, ontstaat het beeld van een organisch ontwikkeld gebied dat zich makkelijk aansluit bij de omgeving. De verhoogd gelegen centrale hof omringd door ilex hagen toont aan de buitenzijde een glooiend rieten dak.

De vriendelijke uitstraling van de hof aan de buitenzijde maakt dat de wandelaar zeker ook de binnenzijde wil ontdekken. De afwisseling van betaalbare en dure woningen biedt niet alleen charme aan de vormgeving van het plan maar tevens ook een positieve bijdrage aan het uiteindelijke leefklimaat.

Samen met Trudo is een bijzonder sociaal woningprogramma ontwikkeld met verrassende woonconcepten zoals een villa die bij nadere beschouwing de villa vier woningen blijkt te herbergen.

De verdere planuitwerking biedt ruimte voor afstemming met gemeente en welstand. Zo is enerzijds bewust voor een beperking van de materialisatie gekozen, anderzijds uitdrukkelijk voor diversiteit in ontwerphandschriften. Zo zijn onder andere de mate waarin de kappen van riet en keramische pannen vermengd worden, de mate waarin de rode baksteen wordt afgewisseld door keimwerk, de wijze waarop een buitenspeelplek voor de scouting in het gebied kan worden opgenomen en de materialisatie van de openbare ruimte in relatie tot toekomstig onderhoud.

SlideshowAantal woningen: 90Status: gewonnen prijsvraag/selectieArchitectecten: Marx & Steketee architecten, Rocha Tombal architecten, Slangen Hulsker architectenStedenbouw & openbare ruimte: Buro Lubbers

Meer weten?

Contactpersoon
Locatie
Vught - De Koepel
Aantal woningen
ca 90
Status
Advies en Concepten